us

Baileys-puolukkamoussekakku (K-18)

Baileys-puolukkamoussekakku

 

 

Kotileipomo Juhlakuu ei enää harjoita liiketoimintaa, mutta omaksi sekä lähipiirini iloksi olen edelleen silloin tällöin tehnyt kakkuja ja kakunkoristeita. Ajattelinkin nyt pitkästä aikaa jakaa uuden reseptini, mistä päästiin eilen nauttimaan kaveriporukalla illanistujaisissa.

 

Baileys-puolukkamoussekakku (K-18) (ø24cm vuokaan)
Brownies-pohja:
 140 g margariinia
 250 g sokeria
 0,5 tl vanilliinisokeria
 65 g tummaa kaakaojauhetta
 2 kananmunaa
 65 g vehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja
Baileys-täyte:
 4 liivatelehteä
 1,5 rkl vettä
 1,5 dl Baileys-likööriä
 200 g mascarpone-juustoa
 3 dl kuohukermaa
Puolukkamoussetäyte:
 4 liivatelehteä
 1,5 rkl vettä
 200 g puolukkasosetta
 200 g vaniljarahkaa
 3 dl kuohukermaa

 

Brownies-pohja:

Mittaa margariini, sokerit ja kaakaojauhe kuumuutta kestävään kulhoon, ja sulata vesihauteella (tai mikrossa) vähän väliä sekoittaen, kunnes aineet ovat sulaneet ja seos tuntuu sormella koskettaen kuumalta. Anna jäähtyä hieman.

Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmunat raivoisasti (tätä sanaa käytettiin alkuperäisessäkin reseptissä : ) ) sekoittaen. Lisää vehnäjauhot ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Vatkaa ”raivoisasti” vielä noin 40 kierrosta, ja kaada taikina sitten leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. (Pingotin ensin leivinpaperin tasaisesti pohjan ja reunan väliin, rasvasin vuoan reunat ja kiinnitin reunaan vielä suoran kaistaleen leivinpaperia, niin sain tasaisen lopputuloksen)

Paista n. 160°C uunin alaosassa noin 20 minuuttia. Pohja on valmis, kun levyyn pistettyyn hammastikkuun ei juurikaan enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä.

 

Baileys-täyte:

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sekoita Baileys tasaisesti mascarponen joukkoon.

Purista pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan ja sekoita liivateseos mascarpone-Baileys-seokseen.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se varovasti mascarpone-Baileys-seokseen.

Levitä seos täysin jäähtyneen brownies-pohjan päälle ja laita jääkaappiin sillä välin kun teet toisen täytekerroksen (tai odota mielellään pari tuntia jotta kerros ehtii hyytyä kunnolla ennen toisen kerroksen lisäämistä).

 

Puolukkamoussetäyte:

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Sekoita puolukkasose ja vaniljarahka keskenään.

Purista pehmenneistä liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota ne kiehuvan kuumaan vesitilkkaan. Sekoita liivateseos tasaisesti puolukkarahkaseokseen.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se puolukkarahkaan. Sekoita tasaiseksi varovasti käännellen.

Levitä seos ensimmäisen täytekerroksen päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa muutama tunti, tai mielellään yön yli.

 

Puolukkamousse on mukavan kirpeä, mutta myös melko voimakasmakuinen. Seuraavalla kerralla tekisinkin kerrokset toisinpäin – puolukkamousse alimmaiseksi – jotta maut erottuisivat paremmin suussa. Puolukkamoussea voi halutessaan makeuttaa hieman sokerilla, jos kirpeys ei ole niin mieleen. Itse en lisännyt sokeria lainkaan, sillä pidän kirpeydestä.

Neelan 9-vuotiskakku

Neelan 9-vuotiskakku

 

 

Veljentyttöni Neela halusi syntymäpäivilleen vaaleansinisen, mansikalta maistuvan kakun, missä oli päällä ”murikoita”. ”Murikat” siis ovat erilaisia pieniä esineitä – esimerkiksi timantin muotoisia muovikoristeita tai pyörän heijastimen palasia – joilla he kaveripiirissään leikkivät.

 

Onnea Neela!

 

Joulupakettikakku

Joulupakettikakku

 

 

Vuoden viimeinen täytekakku oli vaniljaisen omena-kanelin makuinen lahjapaketti.

 

Tämän myötä toivotan kaikille oikein rauhallista joulua!

 

Sagan ristiäiskakut

Sagan ristiäiskakut

 

Pikkuinen Saga-tyttö sai tänään nimensä, ja ristiäisiä juhlittiin näillä maitosuklaa-mustaherukkamoussella täytetyillä kakuilla.

 

Onnea Saga sekä vanhemmat!

 

Koirakakku

Koirakakku

 

 

Tämä hellyttävä kinuskivanukkaan makuinen koirakakku lähti juhlistamaan 8-vuotiaan tyttösen syntymäpäivää.

 

Onnea!

 

Alexeyn 9-vuotiskakku

Alexeyn 9-vuotiskakku

 

 

9-vuotias Alexey rakastaa tuoreita marjoja, joten hän halusi niitä syntymäpäiväkakkuunsakin – ja paljon!

Sisälle Alexeyn kakkuun tuli tuoreita mansikoita sekä kerma-mascarpone -täyte. Kuorrutuksena kaakaokreemi ja päällä suklaaganache.

 

Onnea Alexey!

 

Kissojen mutakylpy -kakku

Kissojen mutakylpy -kakkuKissojen mutakylpy -kakku

 

 

Sattuipa olemaan ylimääräistä aikaa, joten tein ystävälleni yllätyslahjaksi Baileys-moussella täytetyn mutakylpykakun, missä esiintyvät ystävän persialaiskissat.

 

Kissojen mutakylpy -kakku

 

Ristiäiskakun junakoriste

Ristiäiskakun junakoriste

 

Kaksi tällaista sokerimassasta tehtyä junakoristetta matkasivat koristamaan pikku Eemelin ristiäiskakkuja.

 

Onnea Eemeli ja vanhemmat!

 

Kiulukakku

Kiulukakku

 

 

Joppe sai ystävältään 60-vuotispäivänään (tai toisena 30-vuotispäivänään) lahjaksi tämän saunateemaisen, lime-valkosuklaan makuisen kakun.

 

Onnea Joppe!

 

Pavelin dinosauruskakku

Pavelin dinosauruskakku

Pavelin dinosauruskakku
 
3-vuotias Pavel halusi syntymäpäivilleen dinosauruskakun. Makuna kakussa mansikkarahka, pesän pinta keksimuruhiekkaa. Vauvadino oli tehty sokerimassasta ja muna valkosuklaasta.

 

Onnea Pavel!